Ga verder naar de inhoud

Vijf jaar versterkt zwerfvuil- en sluikstortbeleid

["interza"] - 07 April 2023

Vijf jaar geleden gingen Incovo en Interza de uitdaging aan. Met de steun van het Vlaamse initiatief de Mooimakers bouwden Incovo en Interza gezamenlijk een gespecialiseerd team rond zwerfvuil en sluikstort op. Gaandeweg namen ze steeds meer opdrachten van de gemeenten over.

Een zeer grote groep inwoners vindt de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten erg belangrijk. Van de gemeentebesturen wordt hierin extra actie én resultaten verwacht. Mensen willen in een propere buurt met nette straten wonen, dat is belangrijk om zich in de eigen gemeente thuis te blijven voelen.
Vijf jaar geleden gingen Incovo en Interza de uitdaging aan. Met de steun van het Vlaamse initiatief de Mooimakers bouwden Incovo en Interza gezamenlijk een gespecialiseerd team rond zwerfvuil en sluikstort op. Gaandeweg namen ze steeds meer opdrachten van de gemeenten over.

We zijn gestart met een halftijdse medewerker, daarna werd het snel een voltijdse functie, en na vijf jaar werken we binnen Incovo en Interza met maar liefst 7,5 arbeidskrachten voltijds aan netheid in onze gemeenten. We zijn als eerste intercommunale in Vlaanderen gestart met één sluikstortcamera, nu hebben we er vijftien. Vier jaar terug was er de eerste GAS-boete wegens sluikstort, vorig jaar maakten we er ruim 600 op. We groeiden van een groep van enkele tientallen zwerfvuilvrijwilligers naar ruim 2000 ‘Propere Burgers’ die meehelpen aan een propere buurt. Jaarlijks worden door de vrijwilligers maar liefst 5000 zakken zwerfvuil opgeruimd. 54 scholen werken rond netheid met ons samen. Jaarlijks ruimen we 4000 sluikstorten op. Incovo en Interza staan samen in voor het leegmaken van 750 vuilnisbakjes, en ook dat cijfer stijgt nog ieder jaar.
De grote inspanningen van de intercommunales leiden ook tot objectieve resultaten. De hoeveelheid sluikstorten zijn in de voorbije jaren gedaald met 30%, rond de glasbollen zelfs met 50 procent. Samen werd er voor bijna 200 000 euro aan boetes en schadevergoeding geheven. Op basis van de vaststellingen van Incovo en Interza werden sluikstorters door de rechtbank veroordeeld. In de vuilbakjes komt er steeds meer zwerfvuil, terwijl de vuilbakjes efficiënter dan voorheen worden leeggemaakt. Dat zijn resultaten die tellen.

Toch willen Incovo en Interza niet op de lauweren rusten. De druk op de Vlaamse rand inzake zwerfvuil en sluikstorten blijft hoog. Zeker rond zwerfvuil moeten er nog stappen vooruit worden gezet. Verpakkingen en sigarettenpeuken blijven knelpunten. Ook de situatie op gewestwegen blijft een doorn in het oog. Daar waar onze gemeenten door controles en snelle opruiming op de gemeentewegen resultaten bereiken, blijft het op gewestwegen soms dweilen met de kraan open. Ook het Vlaamse gewest moet hier dringend een tandje bijsteken.
De successen van Incovo en Interza bewijzen dat een intercommunale samenwerking rond zwerfvuil en sluikstort heel succesvol kan zijn. Wat Interza en Incovo samen bereikt hebben, was niet mogelijk geweest indien alle gemeenten elk apart het eigen beleid hadden verder gezet. Intercommunale samenwerking loont dus, en dat kan zeker inspiratie bieden voor de andere regio’s in Vlaanderen.

IMG 7777

Nieuws van Interza en Incovo

20231106 Nieuwe glasbollen

Nieuwe glasbollen voor properder buurten

Incovo - 06 November 2023

Na 20 jaar dienst hebben de glasbollen hun werk meer dan gedaan, en dat was er ook aan te zien. Daarom worden alle glasbollen vervangen door nieuwe exemplaren. In de komende maanden worden die over de volledige intercommunale uitgezet. In Londerzeel en Meise zijn de eerste exemplaren al in het straatbeeld te zien.

Week van het afvalteam 2023 liggend A4 Incovo

Wel actie, geen cinema!

Interza en Incovo - 12 September 2023

Van 13 tot 19 november loopt in Vlaanderen de week van het afvalteam.

Tijdens die week zetten we het ganse team in de bloemetjes door onze dankbaarheid en respect te tonen voor het werk dat ze verzetten. Niet alleen afvalophalers en de recyclageparkwachters, maar ook alle andere medewerkers die achter de schermen voor je klaar staan.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.