Ga verder naar de inhoud

Zwerfvuil en sluikstort

Een nette en propere gemeente is een zorg voor iedereen. We werken samen met de gemeenten, verenigingen en vrijwilligers om tot een aangename leefomgeving te komen.

Zwerfvuil is niet hetzelfde als sluikstort

Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis ontstaat en wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Denk maar aan sigarettenpeuken, flesjes, hondenpoep, verpakkingen,... Zwerfvuil hoort thuis in een straatvuilnisbak. Als die er niet is, neem je het mee naar huis.

... en sluikstort is niet hetzelfde als zwerfvuil

Sluikstort is afval dat bewust achtergelaten is

  • op plaatsen waar het niet mag,
  • op momenten dat het niet mag,
  • of in de verkeerde bakken of containers.

Het gaat bijvoorbeeld om zakjes huishoudelijk afval in straatvuilnisbakken, en afval dat aan glasbollen of textielcontainers wordt achtergelaten. Sluikstorters willen zo niet betalen voor de verwerking van afval. Daardoor draait de hele gemeenschap op voor hun afval. Op sluikstorten staan grote boetes.

Sluikstorten kan je melden, en dan proberen we die binnen de 24 uren op te ruimen. Vermeld als onderwerp de straat waar de sluikstort zich bevindt.

IMG 7777

Ons beleid

Samen met de gemeentes werken we hard aan een afvalvrije omgeving

Het Proper Verzet

Met ruim 2000 Propere Burgers is het Proper Verzet de tofste ploeg van het land!

Organiseer een opruimactie

Wil je met je buren, je vereniging, je vriendengroep een opruimactie organiseren om je buurt eens helemaal te doen blinken?

Operatie Proper

Scholen en verenigingen die zich een jaar lang willen engageren voor een propere buurt, kunnen een mooie financiële beloning verdienen.

Propere roker!?

Wist je dat wij via handelaars en winkels zakasbakjes verkopen? Voor amper 2,5 euro ben je de trotse bezitter van zo’n superhandig asbakje.