Ga verder naar de inhoud

Interza en Incovo huldigen op 1 mei meer dan 700 zwerfvuilvrijwilligers in Plantentuin Meise

["interza","incovo","grimbergen"] - 28 April 2022

Tien jaar terug werd de eerste Propere Burger aangesteld. Vandaag tellen Incovo en Interza samen maar liefst meer dan 2100 vrijwilligers. Goed voor 5000 zakken opgeruimd zwerfvuil per jaar! Op 1 mei huldigen we onze Propere Burgers op een groot bedankingsmoment in de Plantentuin van Meise.

Grootste groep zwerfvuilvrijwilligers van Vlaanderen

Veel mensen ergeren zich aan zwerfvuil, terecht! De zwerfvuilvrijwilligers alias de ‘Propere Burgers’ van intercommunales Incovo en Interza ergeren zich niet alleen aan zwerfvuil, ze ruimen het ook op. Tien jaar terug werd de eerste Propere Burger aangesteld. Vandaag tellen Incovo en Interza samen maar liefst meer dan 2100 vrijwilligers. De Vlaamse noordrand heeft hiermee de grootste vrijwilligersgroep rond zwerfvuil in Vlaanderen, goed voor 5000 zakken opgeruimd zwerfvuil per jaar!
Het is een echt succesverhaal. Op 2 jaar tijd is het aantal vrijwilligers verdubbeld. En dit jaar mochten we ook de zwerfvuilvrijwilligers van Grimbergen verwelkomen. De strijd tegen zwerfvuil is geen gemakkelijk verhaal, maar dankzij de vele medestanders blijven we stappen vooruitzetten. Vijfduizend zakken opgeruimd zwerfvuil is een geweldige prestatie waarvoor we heel dankbaar zijn!

IMG 1215

Eén mei, bedankingsmoment in Plantentuin Meise

In normale jaren worden de vrijwilligers eenmaal per jaar samengebracht voor een groot bedankingsmoment. Maar de laatste 2 jaren is dit niet kunnen doorgaan door Corona.
Ondertussen tellen Incovo en Interza zoveel vrijwilligers dat we ze niet meer op gewone plekken kunnen bij elkaar brengen. Enkel het prachtige park van Meise is nog groot genoeg om de honderden vrijwilligers aangenaam bij elkaar te brengen. Alle 2100 vrijwilligers werden uitgenodigd, bijna 700 ervan zullen zondag 1 mei aanwezig zijn op het vrijwilligersevent. Incovo en Interza voorzien infostands, wandelingen en een heerlijke picknick. Met zoveel vrijwilligers zal de plantentuin van Meise dit weekend de properste plek in Vlaanderen zijn, zoveel is zeker!

Doorgedreven beleid loont: snelle opruiming, grote participatie en strenge handhaving

De inzet van de propere burgers blijft belangrijk voor Incovo en Interza. Al heeft die alleen maar zin als er ook op andere vlakken stappen vooruit worden gezet. Daarom werken Incovo, Interza en de gemeenten hard aan vuilnisbakkenplannen, het uitzetten van sluikstortcamera’s en het beboeten van overtreders. Al die inspanningen samen leverden al een mooi resultaat! Eerder meldden beide intercommunales al een daling van 25 % in de hoeveelheid opgeruimde sluikstorten, het resultaat van een doorgedreven beleid rond snelle opruiming, grote participatie en strenge handhaving.

Word jij ook Propere Burger?

Kandidaat-Propere Burgers kunnen zich steeds aanmelden bij hun intercommunale of de milieudienst van hun gemeente. Ze ontvangen gratis opruimmateriaal en een vrijwilligersverzekering. Interza en Incovo komen de volle zwerfvuilzakken aan huis ophalen.

Nieuws van Interza en Incovo

Stapelmuur keermuur dals

Afval verminderen in huis en tuin: schrijf je in voor onze tuinworkshops of een geleid bezoek aan Comité Jean Pain

Interza en Incovo - 12 February 2024

De dagen worden langer, de zon komt al eens piepen en we horen de vogeltjes weer fluiten. Onze groene vingers beginnen te kriebelen en ook onze tuin komt stilaan weer tot leven. Maar een tuin betekent ook tuin’afval’. In drie inspirerende workshops demonstreren we je hoe je je tuin’afval’ zinvol kan gebruiken. Daarnaast kan je een begeleid bezoek brengen aan de tuin van comité Jean Pain in Londerzeel, boordevol met kringlooptuinideeën.
Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt tot 15 deelnemers per sessie. Snel zijn is dus de boodschap!

IMG 20220910 151231 Wadi infiltratiegracht met waterplantenbewerkt2

Maak je tuin klimaatbestendig. Schrijf je snel in voor onze online infosessies!

Interza en Incovo - 06 February 2024

Incovo en Interza organiseren samen met 'De TuinCoach* drie gratis online infosessies. Met deze sessies willen we je op weg helpen om van jouw tuin een groenere, duurzamere en meer klimaatbewuste tuin te maken. Zo is je tuin ook klimaatrobuuster en beter bestand tegen extreem weer. De vorige sessies i.s.m. 'De TuinCoach' waren zeer succesvol. Schrijf je dus tijdig in!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.