Ga verder naar de inhoud

Recycleer je oude matras!

Interza en Incovo - 23 June 2021

Sinds dit jaar kan je je afgedankte matras gratis binnenbrengen op het recyclagepark. Vanaf 1 juli worden de matrassen ook overal gerecycleerd.

Vanaf 1 januari 2021 moeten producenten betalen voor de inzameling en verwerking van afgedankte matrassen. Zo worden producenten 100% verantwoordelijk voor hun producten zodra die afval worden. Het betekent ook dat consumenten vanaf nu een milieubijdrage moeten betalen bij de aankoop van een nieuwe matras.

De eerste helft van dit jaar was een overgangsperiode: mensen kunnen hun afgedankte matrassen al gratis deponeren op het recyclagepark maar ze kunnen nog bij het groot restafval terechtkomen. Verwerking gebeurde dan nog in een verbrandingsinstallatie met energierecuperatie.

Vanaf juli zamelen we de matrassen selectief in: ze belanden dan in een aparte container en worden ontmanteld en gedeeltelijk gerecycleerd. Een doorsnee matras bestaat uit 3 elementen: schuimvulling, textiel en metaal. Na ontmanteling wordt metaal opnieuw gebruikt als metaal, van textiel wordt garen gemaakt, en de schuimrubber vulling doet dienst als grondstof voor de productie van isolatiemateriaal, sportvloeren of judomatten.

Van zodra je dus een oude matras vervangt, breng je deze best zo vlug mogelijk naar het recyclagepark. Snij de matras niet in stukken en breng ze vooral droog binnen. Laat ze dus niet dagenlang buiten in weer en wind liggen. Verbrande, sterk vervuilde en doorweekte matrassen kunnen niet meer gerecycleerd worden en horen bij het groot restafval (betalend).

Valumat

Nieuws van Interza en Incovo

Gft sticker 2022 2

Bestel de jaarsticker 2022 voor de gft-container vanaf nu

Interza - 04 January 2022

Sinds 2021 hoef je niet meer het huis uit om de jaarlijkse sticker voor de gft-container te bestellen. Je kan de sticker online bestellen en betalen.

Hoe zal ik het zeggen

"Hoe zal ik het zeggen?"

- 22 December 2021

Incovo werkte met veel plezier mee aan het tv-programma 'Hoe zal ik het zeggen?'.

Annelore zet haar vuilzakken steevast te vroeg buiten, tot grote ergernis van haar vriend Yannick...

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.