Ga verder naar de inhoud

Ophaling aan huis van asbest breidt uit

Interza en Incovo - 11 May 2022

Incovo en Interza breiden de ophaling aan huis van asbesthoudend materiaal uit. Met de subsidies van Ovam kan je nu tot zes asbestpakketten per adres laten ophalen. Voortaan kunnen ook erkende verenigingen hiervan genieten.
In de voorbije jaren haalden Incovo en Interza samen al bijna 1000 asbestzakken op, goed voor 450 ton veilig geborgen asbest.

In veel oude woningen of in de welgekende ‘koterijen’ in Vlaanderen vind je nog asbesthoudende materialen zoals golfplaten, leien, bloembakken... Over het algemeen verwijder je asbesthoudend materiaal best zo snel mogelijk. Veel asbesthoudende toepassingen zijn immers in slechte staat. Door veroudering of jarenlange blootstelling aan weer en wind komen er schadelijke asbestvezels los. Die kunnen in de omgeving terechtkomen en gezondheidsrisico's veroorzaken.

Asbestbeest 2

Incovo en Interza waren in Vlaanderen bij de eersten om het asbesthoudend afval goedkoop aan huis op te halen. De afgelopen 4,5 jaar werden er reeds 989 asbestzakken opgehaald, goed voor meer dan 450 ton aan veilig verwijderd asbestafval!

Met de steun van de OVAM wordt deze dienstverlening vanaf mei verder uitgebreid. Voorheen was de goedkope dienstverlening beperkt tot twee zakken per adres, nu wordt dit verhoogd tot zes zakken. Naast particulieren mogen er nu ook erkende (jeugd)verenigingen beroep doen op dit aanbod.

De prijs per pakket bedraagt 30 euro, goed voor 10 tot 12 asbesthoudende golfplaten. Vanaf 1 juli 2022 zal je op de hoofdzetels van Incovo en Interza ook kuubzakken kunnen aankopen voor andere hechtgebonden asbesthoudende materialen zoals leien, schouwen, bloembakken …
Per pakket krijg je ook twee beschermingspakken, FFP3 maskers en twee paar handschoenen. Eenmaal je het pakket hebt aangekocht, kan je aan de slag. Gewapend met de beschermingspakken kan je het asbesthoudend materiaal veilig verwijderen en de asbestzak vullen. Als de asbestzak gevuld en goed afgesloten is, kan je hier een aanvraag doen om de asbestzak(ken) te laten ophalen door een gespecialiseerde firma. Per pakket betaal je slechts €30. De rest van de kosten, die 90% hoger liggen, worden gesubsidieerd door Ovam.

Met hechtgebonden asbesthoudend materiaal kan je ook nog steeds naar het recyclagepark. Zorg er dan voor dat je het asbestmateriaal veilig verpakt. Dat doe je best met bouwfolie van minimaal 100 micron dik die je goed dichtkleeft. Zo komen geen asbestvezels vrij in je wagen, aanhangwagen of tijdens de rit. Ook op het recyclagepark blijft het veilig voor de andere bezoekers, personeelsleden en omwonenden.

Nieuws van Interza en Incovo

IC ophaling 3970

De huidige tarieven voor afval blijven voorlopig behouden

Interza en Incovo - 19 December 2022

De vele indexverhogingen en stijgende kosten voor brandstof en afvalwerking bezorgen ook afvalintercommunales grote kopzorgen. Vele intercommunales zullen dan ook verplicht zijn om eind dit jaar de tarieven te verhogen. De Vlaamse overheid verplicht gemeenten en intercommunales om voor afval aan de inwoner de werkelijke kost aan te rekenen. Vervuiling mag immers niet gesubsidieerd worden.

Vriezen

Let op dat je gft niet vastvriest!

- 12 December 2022

We staan aan het begin van een ijzige periode. De hele week zal het stevig vriezen.

Als het gft-afval vastvriest in de container, kunnen onze ophalers die niet deftig ledigen.

We hebben een aantal tips om dit te voorkomen.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.