Ga verder naar de inhoud

Alleen een kwiet kwit niet!

Interza en Incovo - 26 November 2021

Verpakkingen bij afhaalmaaltijden, plastic bekers of groente- en fruitzakjes: veel producten werpen we na één keer gebruiken weg. In het beste geval kunnen we die producten netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilnisbak belandt, wordt zwerfvuil.

In 2020 steeg de hoeveelheid huishoudelijk restafval nog met 5%. Covid hield ons in ons kot, en daardoor produceerden we 40.000 ton extra restafval. In die berg restafval zitten ook nog heel wat eenmalige verpakkingen en andere producten die we na één maal gebruiken weggooien.
Gelukkig bestaan er haalbare herbruikbare alternatieven. En soms hebben we al die producten ook niet écht nodig. Dus kunnen we vaak gewoon kappen met wegwerp. Kwitten dus. Van Kappen met Wegwerp is Top.

Vlamingen zijn kwitters!

70 % van de Vlamingen gebruikt in de supermarkt een herbruikbare draagtas, op evenementen zijn herbruikbare bekers intussen ingeburgerd en plastic rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek voor eenmalig gebruik kunnen we zelfs helemaal niet meer kopen. En zo kwitten we allemaal al minstens een beetje. Maar we kunnen nog veel vaker kwitten!
Thuis verklapt je restafvalzak wat je vaak wegwerpt. Voor een groot deel van dat afval bestaan herbruikbare alternatieven. Kraantjeswater drinken zorgt voor minder plastic flessen, heel wat groenten en fruit kan je ook best lang bewaren zonder verpakking en door je baby te verschonen met een wasbare luier kan je zelfs een hele restafvalzak per week minder buiten zetten.
Tijdens het winkelen is wegwerp vermijden ook heel vaak mogelijk. Dat start al wanneer je de deur uitstapt. Vergeet je je herbruikbare boodschappentas niet? In de winkel kan je kiezen voor groenten en fruit in bulk en navulbare producten. En die afzonderlijk verpakte koekjes kan je voortaan links laten liggen. Winkels bieden steeds vaker producten in bulk aan. Je groenten en fruit steek je misschien al in een herbruikbaar netje. Maar nam je je eigen potjes al eens mee naar de slager? Of wist je dat je in steeds meer winkels ook je eigen fles afwasmiddel, shampoo … steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw kan bijvullen? Dat scheelt een pak wegwerpverpakkingen.

2021 Kwitten beeld

Campagne

Kwitten kunnen we allemaal. Thuis, onderweg en op evenementen. Het Kwitkot vormde het startschot voor een campagne die burgers en bedrijven moet stimuleren om minder wegwerp te gebruiken. De campagne prikkelt met ‘flauwe’ woordgrappen om stil te staan bij het ‘wegwerpgedrag’ en zet meteen ook haalbare herbruikbare oplossingen in de schijnwerpers.

Nieuws van Interza en Incovo

20200428 Sluikstort Veilinglaan 2

Nieuwe camera’s leiden tot record aan sluikstortboetes

Incovo en Grimbergen - 19 July 2022

In 2016 was Incovo de eerste intercommunale om eigen sluikstortcamera’s in te zetten, maar de camera’s uit die periode blijken vandaag niet langer performant. In april 2022 werden daarom zes nieuwe sluikstortcamera’s aangekocht en meteen ingezet. Met resultaat! In de voorbije 3 maanden slaagden we erin om een record aantal vaststellingen te doen en boetes uit te schrijven.

Nieuws

Afvalophaling op maandag 20 juni

Incovo - 20 June 2022

UPDATE: enkel in een gedeelte van Wolvertem-Westrode kunnen we vandaag niet alles ophalen, het gft-afval wordt er woensdag opgehaald.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.