Ga verder naar de inhoud

Alleen een kwiet kwit niet!

Interza en Incovo - 26 November 2021

Verpakkingen bij afhaalmaaltijden, plastic bekers of groente- en fruitzakjes: veel producten werpen we na één keer gebruiken weg. In het beste geval kunnen we die producten netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilnisbak belandt, wordt zwerfvuil.

In 2020 steeg de hoeveelheid huishoudelijk restafval nog met 5%. Covid hield ons in ons kot, en daardoor produceerden we 40.000 ton extra restafval. In die berg restafval zitten ook nog heel wat eenmalige verpakkingen en andere producten die we na één maal gebruiken weggooien.
Gelukkig bestaan er haalbare herbruikbare alternatieven. En soms hebben we al die producten ook niet écht nodig. Dus kunnen we vaak gewoon kappen met wegwerp. Kwitten dus. Van Kappen met Wegwerp is Top.

Vlamingen zijn kwitters!

70 % van de Vlamingen gebruikt in de supermarkt een herbruikbare draagtas, op evenementen zijn herbruikbare bekers intussen ingeburgerd en plastic rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek voor eenmalig gebruik kunnen we zelfs helemaal niet meer kopen. En zo kwitten we allemaal al minstens een beetje. Maar we kunnen nog veel vaker kwitten!
Thuis verklapt je restafvalzak wat je vaak wegwerpt. Voor een groot deel van dat afval bestaan herbruikbare alternatieven. Kraantjeswater drinken zorgt voor minder plastic flessen, heel wat groenten en fruit kan je ook best lang bewaren zonder verpakking en door je baby te verschonen met een wasbare luier kan je zelfs een hele restafvalzak per week minder buiten zetten.
Tijdens het winkelen is wegwerp vermijden ook heel vaak mogelijk. Dat start al wanneer je de deur uitstapt. Vergeet je je herbruikbare boodschappentas niet? In de winkel kan je kiezen voor groenten en fruit in bulk en navulbare producten. En die afzonderlijk verpakte koekjes kan je voortaan links laten liggen. Winkels bieden steeds vaker producten in bulk aan. Je groenten en fruit steek je misschien al in een herbruikbaar netje. Maar nam je je eigen potjes al eens mee naar de slager? Of wist je dat je in steeds meer winkels ook je eigen fles afwasmiddel, shampoo … steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw kan bijvullen? Dat scheelt een pak wegwerpverpakkingen.

2021 Kwitten beeld

Campagne

Kwitten kunnen we allemaal. Thuis, onderweg en op evenementen. Het Kwitkot vormde het startschot voor een campagne die burgers en bedrijven moet stimuleren om minder wegwerp te gebruiken. De campagne prikkelt met ‘flauwe’ woordgrappen om stil te staan bij het ‘wegwerpgedrag’ en zet meteen ook haalbare herbruikbare oplossingen in de schijnwerpers.

Nieuws van Interza en Incovo

Stapelmuur keermuur dals

Afval verminderen in huis en tuin: schrijf je in voor onze tuinworkshops of een geleid bezoek aan Comité Jean Pain

Interza en Incovo - 12 February 2024

De dagen worden langer, de zon komt al eens piepen en we horen de vogeltjes weer fluiten. Onze groene vingers beginnen te kriebelen en ook onze tuin komt stilaan weer tot leven. Maar een tuin betekent ook tuin’afval’. In drie inspirerende workshops demonstreren we je hoe je je tuin’afval’ zinvol kan gebruiken. Daarnaast kan je een begeleid bezoek brengen aan de tuin van comité Jean Pain in Londerzeel, boordevol met kringlooptuinideeën.
Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt tot 15 deelnemers per sessie. Snel zijn is dus de boodschap!

IMG 20220910 151231 Wadi infiltratiegracht met waterplantenbewerkt2

Maak je tuin klimaatbestendig. Schrijf je snel in voor onze online infosessies!

Interza en Incovo - 06 February 2024

Incovo en Interza organiseren samen met 'De TuinCoach* drie gratis online infosessies. Met deze sessies willen we je op weg helpen om van jouw tuin een groenere, duurzamere en meer klimaatbewuste tuin te maken. Zo is je tuin ook klimaatrobuuster en beter bestand tegen extreem weer. De vorige sessies i.s.m. 'De TuinCoach' waren zeer succesvol. Schrijf je dus tijdig in!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.