Alleen een kwiet kwit niet!
Verpakkingen bij afhaalmaaltijden, plastic bekers of groente- en fruitzakjes: veel producten werpen we na één keer gebruiken weg. In het beste geval kunnen we die producten netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilnisbak belandt, wordt zwerfvuil.
In 2020 steeg de hoeveelheid huishoudelijk restafval nog met 5%. Covid hield ons in ons kot, en daardoor produceerden we 40.000 ton extra restafval. In die berg restafval zitten ook nog heel wat eenmalige verpakkingen en andere producten die we na één maal gebruiken weggooien.
Gelukkig bestaan er haalbare herbruikbare alternatieven. En soms hebben we al die producten ook niet écht nodig. Dus kunnen we vaak gewoon kappen met wegwerp. Kwitten dus. Van Kappen met Wegwerp is Top.
Vlamingen zijn kwitters!
70 % van de Vlamingen gebruikt in de supermarkt een herbruikbare draagtas, op evenementen zijn herbruikbare bekers intussen ingeburgerd en plastic rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek voor eenmalig gebruik kunnen we zelfs helemaal niet meer kopen. En zo kwitten we allemaal al minstens een beetje. Maar we kunnen nog veel vaker kwitten!
Thuis verklapt je restafvalzak wat je vaak wegwerpt. Voor een groot deel van dat afval bestaan herbruikbare alternatieven. Kraantjeswater drinken zorgt voor minder plastic flessen, heel wat groenten en fruit kan je ook best lang bewaren zonder verpakking en door je baby te verschonen met een wasbare luier kan je zelfs een hele restafvalzak per week minder buiten zetten.
Tijdens het winkelen is wegwerp vermijden ook heel vaak mogelijk. Dat start al wanneer je de deur uitstapt. Vergeet je je herbruikbare boodschappentas niet? In de winkel kan je kiezen voor groenten en fruit in bulk en navulbare producten. En die afzonderlijk verpakte koekjes kan je voortaan links laten liggen. Winkels bieden steeds vaker producten in bulk aan. Je groenten en fruit steek je misschien al in een herbruikbaar netje. Maar nam je je eigen potjes al eens mee naar de slager? Of wist je dat je in steeds meer winkels ook je eigen fles afwasmiddel, shampoo … steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw kan bijvullen? Dat scheelt een pak wegwerpverpakkingen.

Campagne
Kwitten kunnen we allemaal. Thuis, onderweg en op evenementen. Het Kwitkot vormde het startschot voor een campagne die burgers en bedrijven moet stimuleren om minder wegwerp te gebruiken. De campagne prikkelt met ‘flauwe’ woordgrappen om stil te staan bij het ‘wegwerpgedrag’ en zet meteen ook haalbare herbruikbare oplossingen in de schijnwerpers.
Nieuws van Interza en Incovo

Nieuwe glasbollen voor properder buurten
Na 20 jaar dienst hebben de glasbollen hun werk meer dan gedaan, en dat was er ook aan te zien. Daarom worden alle glasbollen vervangen door nieuwe exemplaren. In de komende maanden worden die over de volledige intercommunale uitgezet. In Londerzeel en Meise zijn de eerste exemplaren al in het straatbeeld te zien.

Wel actie, geen cinema!
Van 13 tot 19 november loopt in Vlaanderen de week van het afvalteam.
Tijdens die week zetten we het ganse team in de bloemetjes door onze dankbaarheid en respect te tonen voor het werk dat ze verzetten. Niet alleen afvalophalers en de recyclageparkwachters, maar ook alle andere medewerkers die achter de schermen voor je klaar staan.
Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!
In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.
Selecteer hier je gemeente en adres en krijg meteen alle correcte informatie.
We houden je gegevens niet bij. Ze worden uitsluitend gebruikt om je de meest correcte informatie te kunnen tonen.
Sélectionnez votre commune et votre adresse pour recevoir toutes les informations adéquates.
Nous ne conservons pas vos données. Elles sont utilisées dans le seul but de vous fournir les informations les plus précises possibles.
Nous sommes désolés. Nous ne pouvons pas vour servir en français à .
La législation ne nous permet pas de vous servir en français. En tant que mandataire exécutif de l'administration publique, nous sommes tenus de respecter la législation linguistique et nous vous aidons dans la langue de l'administration, le néerlandais.