Ga verder naar de inhoud

Kleuters en 1ste graad lagere school: Viesvuilland

Vies en vuil...zo ziet Viesvuilland eruit. Plots werden de mensen er lui, heel lui, en gooiden ze zomaar hun afval op de grond. Door de wind zwierf het doorheen de straten naar pleinen, perken en bossen. De bomen en dieren werden er ziek, droevig en boos van. Zo kon het niet langer. Er moest iets gebeuren!
De hulp van de koning van Viesvuilland werd ingeroepen. Maar zelfs na heel diep nadenken, had hij geen oplossing klaar. Behalve dat de prinsen en prinsessen van Viesvuilland de wijde wereld zouden intrekken, op zoek naar een oplossing voor het vele afval. En zo komen de prinsen en prinsessen van Viesvuilland misschien ook bij jou op school terecht.
Via een spannend sorteerparcours gooien we het afval alvast in de juiste vuilnisbak. Sorteren blijkt immers een goede oplossing. Maar misschien hebben jouw slimme kleuters ook wel een oplossing om afval te voorkomen?
Viesvuilland is helaas niet het enige land dat wel eens vies en vuil is. Is jullie omgeving proper? Leerlingen uit de 1ste graad lager onderwijs gaan via een korte zwerfvuiltocht de strijd aan tegen zwerfvuil in de buurt van hun school!

Viesvuilland

2de en 3de graad lagere school: LABO (Leren Afval Beheren Op school)

Iedereen maakt afval, maar hoe raken we het weer kwijt? Ontdek samen met de bende van de 'Plots Afgedankte Dingen' - de PAD's hoe we afval op school beter kunnen beheren en aan afvalpreventie kunnen doen. Via interactieve en gevarieerde werkvormen zoomen we in op de kernprincipes van de Europese afvalstrategie: rethink, reduce, reuse, repair en recycle.

Labo

3de graad lagere school: workshop tegen voedselverlies door Vlaco

Wil je rond voedselverlies aan de slag? Dan kan je als school gratis de workshop tegen voedselverspilling aanvragen voor de derde graad lager onderwijs.
Een Vlaco-lesgever (Vlaco = Vlaamse Compostorganisatie) leert de leerlingen, via een ganzenbordspel, hoe ze voedselverspilling thuis kunnen tegengaan.
De les bestaat uit 5 spelopdrachten:
- Opdracht 1: de bananenreis (Welk traject legt voeding af?)
- Opdracht 2: koelkastspel (Wat moet waar?)
- Opdracht 3: houdbaarheidsdata
- Opdracht 4: boodschappenlijstje
- Opdracht 5: moet het in de koelkast of niet?
De les duurt 2 uur en de lesgever brengt spelmateriaal en posters mee.

Foto workshop tegen voedselverspilling Vlaco

Educatief aanbod Bebat

Ook Bebat beschikt over een uitgebreid aanbod voor lagere scholen. Aan de hand van spelletjes, posters en lesinhouden leer je alles over de inzameling en verwerking van batterijen.