Ga verder naar de inhoud

Je restafval verwarmt voortaan gevangenis en crèche

- 18 December 2023

Sinds het najaar van 2023 werken Incovo en Interza samen met de Brugse intercommunale IVBO voor de verwerking van het huishoudelijk restafval.

Sinds dit najaar is er een nieuwe overeenkomst voor de verwerking van het huishoudelijk restafval voor de komende jaren. Partner in de overeenkomst is de Brugse intercommunale IVBO die een moderne afvalenergiecentrale uitbaat. Restafval en grof vuil worden omgezet in elektriciteit en warmte. Het Brugse AZ Sint-Jan ziekenhuis, het Brugse penitentiair complex, woonzorgcentra en een kinderdagverblijf worden al jaren verwarmd met duurzame warmte uit de afvalenergiecentrale. Daarnaast zijn er ook diverse bedrijven, residenties en particuliere woonwijken aangesloten op het warmtenet.

De voordelen zijn er niet enkel op duurzaamheidsvlak, ook op economisch vlak doen Incovo en Interza én alle vennootgemeenten een erg goede zaak.

Door het samenwerkingsverband hebben intercommunales de expertise en het schaalvoordeel om sterke contracten af te sluiten. Dit is veel voordeliger dan wanneer gemeenten dit afzonderlijk zouden doen.

Door het gunstige contract verwachten wij een aanzienlijke daling van de kost voor verwerking van restafval. Dit zal daarom helpen om de sterk gestegen kosten voor afval, energie en personeel - als gevolg van de inflatie - terug wat te temperen.

De overeenkomst heeft een totale economische waarde van meer dan 3 miljoen euro per jaar. Incovo en Interza krijgen in ruil, naast de zeer scherpe tarieven, ook medezeggingschap in de uitbating van de afvalenergiecentrale IVBO in Brugge.Goed aangeboden andere 3890

Nieuws van Interza en Incovo

Reportage 3

In het spoor van de ophaalploeg

Interza en Incovo - 31 May 2024

Afvalophaling is een noodzakelijk en belangrijk beroep waar we allemaal baat bij hebben. In februari namen onze ophalers RingTV-reporter Kris Vander Gracht op sleeptouw. Hij kreeg voor de gelegenheid een fluojas, waar hij trouwens heel trots op was, en mocht mee ervaren wat het beroep van afvalophaler inhoudt.

Stapelmuur keermuur dals

Afval verminderen in huis en tuin: schrijf je in voor onze tuinworkshops of een geleid bezoek aan Comité Jean Pain

Interza en Incovo - 12 February 2024

De dagen worden langer, de zon komt al eens piepen en we horen de vogeltjes weer fluiten. Onze groene vingers beginnen te kriebelen en ook onze tuin komt stilaan weer tot leven. Maar een tuin betekent ook tuin’afval’. In drie inspirerende workshops demonstreren we je hoe je je tuin’afval’ zinvol kan gebruiken. Daarnaast kan je een begeleid bezoek brengen aan de tuin van comité Jean Pain in Londerzeel, boordevol met kringlooptuinideeën.
Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt tot 15 deelnemers per sessie. Snel zijn is dus de boodschap!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.