Ga verder naar de inhoud

De ophaalkalenders voor 2022 zijn verdeeld. Heb jij je exemplaar niet ontvangen, of ben je het alweer kwijt?

=> check de kalender op onze website

=> download de gratis Recycle!-app en mis nooit meer een ophaling

Beheer(s) je afval

Samen voor minder afval, hoe begin je daaraan?

Selecteer hier je gemeente en adres en krijg meteen alle correcte informatie.

We houden je gegevens niet bij. Ze worden uitsluitend gebruikt om je de meest correcte informatie te kunnen tonen.

Koop bewust

Start met een boodschappenlijstje. Niet omdat je spullen moet kopen om afvalbewust te leven, maar omdat een lijstje je helpt om minder te kopen. Minder in huis halen is minder afval.

Voor voeding is dat handig omdat je dan thuis al kan checken wat je nog in huis hebt en welke maaltijden je voorziet. Hou altijd je voorraad in het oog en koop alleen bij wat je snel gaat gebruiken.

Ook voor spullen kan een lijstje handig zijn. Als je iets nieuws wil kopen denk je best drie keer na:

  • kan je ook zonder?
  • kan je in de plaats daarvan iets gebruiken dat je al hebt?
  • kan je het lenen of huren?

Is het antwoord op één van die vragen 'ja'? Dan hoef je niet naar de winkel. Je kan ook altijd checken of je het tweedehands op de kop kan tikken.

Als je naar de winkel vertrekt, neem je je boodschappentassen en eventueel potjes mee voor kaas, vlees, of zelfs droge voeding in de afvalarme winkels.

Boodschappenlijstje

Kook bewust

Om een goed overzicht te bewaren hou je je voorraad best klein en zet je de oudste producten vooraan, zowel in de voorraadkast als in de frigo. In de frigo leg je de juiste producten op de juiste plek voor optimale bewaring.

Toch iets uit het oog verloren? Gooi producten met ‘ten minste houdbaar tot’ niet zomaar weg als de datum verstreken is. Die datum geeft aan tot wanneer de kwaliteit 100 % gegarandeerd is, maar je mag op je zintuigen vertrouwen. Als je geen schimmel ziet of rotting ruikt, mag je die producten gerust nog meerdere dagen (yoghurt) en soms zelfs meerdere maanden (koffie, conserven, thee, snoep, frisdrank …) na die datum eten. Producten met 'te gebruiken tot' gooi je wel best weg na de datum.

Bij het koken komt het eropaan om restjes te vermijden, pas de hoeveelheden aan aan de eters (weeg je porties af als dat helpt). De restjes die je wel hebt kan je bijhouden op een restjesbord zodat je niet vergeet om ze later op te eten of te verwerken in een quiche, soep, broodballetjes of iets anders lekkers.

Meer tips? Kijk eens bij Vlaco!

Drink water van de kraan

De toptip van de dag: drink water van de kraan. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur als kraantjeswater, het is een hoop sleurwerk, én het is belastend voor het milieu. Ook flessen met statiegeld moeten vervoerd en gespoeld worden.

Het Belgische water is van topkwaliteit en ook spuitwater maak je heel gemakkelijk en veel goedkoper zelf tegenwoordig.

Lees er hier mee over.

Sorteer

Analyses van de restafvalzakken leren ons dat één derde van de inhoud nog recycleerbaar is. Wie goed sorteert kan dus veel geld besparen, en zorgen dat er minder grondstoffen verloren gaan.

Zet in je huis de afvalbakken op de juiste plaats. In de keuken maak je het meeste afval, voorzie dus aparte bakjes voor restafval, gft, en pmd. In de studeerkamer zet je dan weer een papiermand en in de badkamer denk je aan het pmd (tubes van tanpasta en cremes, spuitbus van haarlak of deo, shampoo- of douchefles).

Zet ergens ook een doos of bak voor het recyclagepark om bijvoorbeeld isomo, kurk, kleine elektrische apparaten, gevaarlijk afval te bewaren tot je naar het recyclagepark gaat. De meeste afvalsoorten op het recyclagepark zijn gratis.

Composteer

Composteren is goedkoop en gemakkelijk! Je kan heel goedkoop een compostvat of -bak kopen bij de gemeente of bij Interza. Daarna bespaar je flink op je afvalkosten. Als je enkele regels respecteert en wat aandacht besteedt aan het proces, wordt je gft ook uitstekende compost die je als bodemverbeteraar in de tuin kan gebruiken.