Ga verder naar de inhoud

Het nieuwe afvalbeleid loont!

Interza en Incovo - 02 March 2022

Incovo en Interza kozen in 2021 voor nieuwe klemtonen in het afvalbeleid.

Er mag meer in de pmd-zak, er zijn nieuwe restafvalzakken, en ieder gezin kreeg een gratis krediet om recycleerbaar afval gratis naar het recyclagepark te brengen. De hoofddoelstelling was om inwoners beter te laten sorteren en zo de hoeveelheid restafval te verminderen.

Uit de jaarcijfers van 2021 blijkt nu dat dit uitstekend is gelukt.

Zowel bij Incovo als bij Interza viel er vorig jaar een daling van 10% in de hoeveelheid restafval te noteren, op de recyclageparken was er zelfs een daling van 16 %.
Alles samen moest er hierdoor 3000 ton minder restafval naar de afvalverbrandingsoven. Omgerekend is dat de inhoud van niet minder dan 250 afval-vrachtwagens.

De daling van het restafval is vooral het gevolg van verbeterd sorteergedrag. Vorig jaar werd er een stuk meer pmd en gft ingezameld. Beter sorteren betekent minder geld uitgeven aan afval. We horen veel inwoners die ons melden dat ze tegenwoordig slechts één restafvalzak per twee of drie weken buitenplaatsen. Dat is een succes!
Hiermee zitten we op de goede weg om alle doelstellingen van de beleidsperiode vervroegd te halen. Eerder meldden beide intercommunales al een daling van 25 % in de hoeveelheid opgeruimde sluikstorten. Het resultaat van een doorgedreven beleid rond snelle opruiming, grote participatie en strenge handhaving.

Wat brengt de toekomst? Specifiek voor Incovo wordt er ook in 2022 nog een verdere daling van het restafvalcijfer verwacht. In de voorbije maanden zijn er 17 000 gft containers uitgezet. We denken hiermee bijkomend veel keukenafval uit de restafvalzak te kunnen halen. Volgend jaar kunnen we ons daarom wellicht aan nog betere cijfers verwachten.

Samen voor minder afval!

Jan de afvalman vuistje

Nieuws van Interza en Incovo

Asbestbeest 2

Ophaling aan huis van asbest breidt uit

Interza en Incovo - 11 May 2022

Incovo en Interza breiden de ophaling aan huis van asbesthoudend materiaal uit. Met de subsidies van Ovam kan je nu tot zes asbestpakketten per adres laten ophalen. Voortaan kunnen ook erkende verenigingen hiervan genieten.
In de voorbije jaren haalden Incovo en Interza samen al bijna 1000 asbestzakken op, goed voor 450 ton veilig geborgen asbest.

IMG 1215

Interza en Incovo huldigen op 1 mei meer dan 700 zwerfvuilvrijwilligers in Plantentuin Meise

Interza, Incovo en Grimbergen - 28 April 2022

Tien jaar terug werd de eerste Propere Burger aangesteld. Vandaag tellen Incovo en Interza samen maar liefst meer dan 2100 vrijwilligers. Goed voor 5000 zakken opgeruimd zwerfvuil per jaar! Op 1 mei huldigen we onze Propere Burgers op een groot bedankingsmoment in de Plantentuin van Meise.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.