Ga verder naar de inhoud

Het nieuwe afvalbeleid loont!

["interza","incovo"] - 02 March 2022

Incovo en Interza kozen in 2021 voor nieuwe klemtonen in het afvalbeleid.

Er mag meer in de pmd-zak, er zijn nieuwe restafvalzakken, en ieder gezin kreeg een gratis krediet om recycleerbaar afval gratis naar het recyclagepark te brengen. De hoofddoelstelling was om inwoners beter te laten sorteren en zo de hoeveelheid restafval te verminderen.

Uit de jaarcijfers van 2021 blijkt nu dat dit uitstekend is gelukt.

Zowel bij Incovo als bij Interza viel er vorig jaar een daling van 10% in de hoeveelheid restafval te noteren, op de recyclageparken was er zelfs een daling van 16 %.
Alles samen moest er hierdoor 3000 ton minder restafval naar de afvalverbrandingsoven. Omgerekend is dat de inhoud van niet minder dan 250 afval-vrachtwagens.

De daling van het restafval is vooral het gevolg van verbeterd sorteergedrag. Vorig jaar werd er een stuk meer pmd en gft ingezameld. Beter sorteren betekent minder geld uitgeven aan afval. We horen veel inwoners die ons melden dat ze tegenwoordig slechts één restafvalzak per twee of drie weken buitenplaatsen. Dat is een succes!
Hiermee zitten we op de goede weg om alle doelstellingen van de beleidsperiode vervroegd te halen. Eerder meldden beide intercommunales al een daling van 25 % in de hoeveelheid opgeruimde sluikstorten. Het resultaat van een doorgedreven beleid rond snelle opruiming, grote participatie en strenge handhaving.

Wat brengt de toekomst? Specifiek voor Incovo wordt er ook in 2022 nog een verdere daling van het restafvalcijfer verwacht. In de voorbije maanden zijn er 17 000 gft containers uitgezet. We denken hiermee bijkomend veel keukenafval uit de restafvalzak te kunnen halen. Volgend jaar kunnen we ons daarom wellicht aan nog betere cijfers verwachten.

Samen voor minder afval!

Jan de afvalman vuistje

Nieuws van Interza en Incovo

20231106 Nieuwe glasbollen

Nieuwe glasbollen voor properder buurten

Incovo - 06 November 2023

Na 20 jaar dienst hebben de glasbollen hun werk meer dan gedaan, en dat was er ook aan te zien. Daarom worden alle glasbollen vervangen door nieuwe exemplaren. In de komende maanden worden die over de volledige intercommunale uitgezet. In Londerzeel en Meise zijn de eerste exemplaren al in het straatbeeld te zien.

Week van het afvalteam 2023 liggend A4 Incovo

Wel actie, geen cinema!

Interza en Incovo - 12 September 2023

Van 13 tot 19 november loopt in Vlaanderen de week van het afvalteam.

Tijdens die week zetten we het ganse team in de bloemetjes door onze dankbaarheid en respect te tonen voor het werk dat ze verzetten. Niet alleen afvalophalers en de recyclageparkwachters, maar ook alle andere medewerkers die achter de schermen voor je klaar staan.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.