Ga verder naar de inhoud

Het nieuwe afvalbeleid loont!

Interza en Incovo - 02 March 2022

Incovo en Interza kozen in 2021 voor nieuwe klemtonen in het afvalbeleid.

Er mag meer in de pmd-zak, er zijn nieuwe restafvalzakken, en ieder gezin kreeg een gratis krediet om recycleerbaar afval gratis naar het recyclagepark te brengen. De hoofddoelstelling was om inwoners beter te laten sorteren en zo de hoeveelheid restafval te verminderen.

Uit de jaarcijfers van 2021 blijkt nu dat dit uitstekend is gelukt.

Zowel bij Incovo als bij Interza viel er vorig jaar een daling van 10% in de hoeveelheid restafval te noteren, op de recyclageparken was er zelfs een daling van 16 %.
Alles samen moest er hierdoor 3000 ton minder restafval naar de afvalverbrandingsoven. Omgerekend is dat de inhoud van niet minder dan 250 afval-vrachtwagens.

De daling van het restafval is vooral het gevolg van verbeterd sorteergedrag. Vorig jaar werd er een stuk meer pmd en gft ingezameld. Beter sorteren betekent minder geld uitgeven aan afval. We horen veel inwoners die ons melden dat ze tegenwoordig slechts één restafvalzak per twee of drie weken buitenplaatsen. Dat is een succes!
Hiermee zitten we op de goede weg om alle doelstellingen van de beleidsperiode vervroegd te halen. Eerder meldden beide intercommunales al een daling van 25 % in de hoeveelheid opgeruimde sluikstorten. Het resultaat van een doorgedreven beleid rond snelle opruiming, grote participatie en strenge handhaving.

Wat brengt de toekomst? Specifiek voor Incovo wordt er ook in 2022 nog een verdere daling van het restafvalcijfer verwacht. In de voorbije maanden zijn er 17 000 gft containers uitgezet. We denken hiermee bijkomend veel keukenafval uit de restafvalzak te kunnen halen. Volgend jaar kunnen we ons daarom wellicht aan nog betere cijfers verwachten.

Samen voor minder afval!

Jan de afvalman vuistje

Nieuws van Interza en Incovo

Glasbol2 donker

Tijdelijk geen glasbol op Rooseveltlaan

Incovo - 31 August 2022

De glasbol op de Rooseveltlaan werd weggehaald, omdat er veel te veel gesluikstort werd. Er komt op termijn een ondergrondse container voor glas.

20200428 Sluikstort Veilinglaan 2

Nieuwe camera’s leiden tot record aan sluikstortboetes

Incovo en Grimbergen - 19 July 2022

In 2016 was Incovo de eerste intercommunale om eigen sluikstortcamera’s in te zetten, maar de camera’s uit die periode blijken vandaag niet langer performant. In april 2022 werden daarom zes nieuwe sluikstortcamera’s aangekocht en meteen ingezet. Met resultaat! In de voorbije 3 maanden slaagden we erin om een record aantal vaststellingen te doen en boetes uit te schrijven.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.