Ga verder naar de inhoud

Hardleerse vervuilers riskeren nu ook een GAS-boete voor waaivuil

["interza"] - 01 March 2023

Incovo en Interza lopen voorop in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Dankzij de inzet van sluikstortcamera’s werden de sluikstorten in de regio in de voorbije jaren met meer dan een kwart teruggedrongen. Samen werd er voor meer dan 200 000 euro opruimkosten teruggevorderd van de sluikstorters. In samenspraak met de gemeenten en de Mooimakers wordt er nu nog een stap verder gegaan.

Heel veel zwerfvuil op straat is afkomstig van slecht aangeboden afval: afvalzakken die te vroeg buiten staan, of papier en karton dat met de wind wordt verspreid. Het politiereglement bepaalt dat afvalzakken slechts vanaf de avond voordien mogen worden buitengeplaatst. Papier en karton moet altijd stevig worden samengebonden, of in gesloten dozen of een container aangeboden.
Omdat een kleine minderheid van de inwoners zich niet aan deze regels houdt, ligt er in sommige straten haast week na week zwerfvuil.

Tot grote ergernis van de andere buurtbewoners!

Sinds 2022 is er daarom een afvalsteward die namens Incovo en Interza controles uitvoert op het aanbieden van papier en karton. Duizenden woningen werden zo al afgelopen, 500 adressen waarbij het afval minstens één keer niet goed werd aangeboden staan op de radar. Iedereen heeft recht op maximum twee waarschuwingen. Loopt het daarna nog fout, dan wordt het dossier doorgegeven voor GAS-boete en opruimkosten. Deze fase met mogelijke boetes start op begin maart.

Het is niet zozeer de bedoeling om veel boetes te geven. Wel om hardleerse vervuilers die week na week zich niets van de regels aantrekken toch tot verbeterd gedrag te kunnen dwingen. Helaas moeten we vaststellen dat bij sommigen alleen maar de boetes helpen. Wie niet horen wil, moet dan maar voelen!

Waaivuil

Nieuws van Interza en Incovo

20231106 Nieuwe glasbollen

Nieuwe glasbollen voor properder buurten

Incovo - 06 November 2023

Na 20 jaar dienst hebben de glasbollen hun werk meer dan gedaan, en dat was er ook aan te zien. Daarom worden alle glasbollen vervangen door nieuwe exemplaren. In de komende maanden worden die over de volledige intercommunale uitgezet. In Londerzeel en Meise zijn de eerste exemplaren al in het straatbeeld te zien.

Week van het afvalteam 2023 liggend A4 Incovo

Wel actie, geen cinema!

Interza en Incovo - 12 September 2023

Van 13 tot 19 november loopt in Vlaanderen de week van het afvalteam.

Tijdens die week zetten we het ganse team in de bloemetjes door onze dankbaarheid en respect te tonen voor het werk dat ze verzetten. Niet alleen afvalophalers en de recyclageparkwachters, maar ook alle andere medewerkers die achter de schermen voor je klaar staan.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.