Ga verder naar de inhoud

Hardleerse vervuilers riskeren nu ook een GAS-boete voor waaivuil

["interza"] - 01 March 2023

Incovo en Interza lopen voorop in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Dankzij de inzet van sluikstortcamera’s werden de sluikstorten in de regio in de voorbije jaren met meer dan een kwart teruggedrongen. Samen werd er voor meer dan 200 000 euro opruimkosten teruggevorderd van de sluikstorters. In samenspraak met de gemeenten en de Mooimakers wordt er nu nog een stap verder gegaan.

Heel veel zwerfvuil op straat is afkomstig van slecht aangeboden afval: afvalzakken die te vroeg buiten staan, of papier en karton dat met de wind wordt verspreid. Het politiereglement bepaalt dat afvalzakken slechts vanaf de avond voordien mogen worden buitengeplaatst. Papier en karton moet altijd stevig worden samengebonden, of in gesloten dozen of een container aangeboden.
Omdat een kleine minderheid van de inwoners zich niet aan deze regels houdt, ligt er in sommige straten haast week na week zwerfvuil.

Tot grote ergernis van de andere buurtbewoners!

Sinds 2022 is er daarom een afvalsteward die namens Incovo en Interza controles uitvoert op het aanbieden van papier en karton. Duizenden woningen werden zo al afgelopen, 500 adressen waarbij het afval minstens één keer niet goed werd aangeboden staan op de radar. Iedereen heeft recht op maximum twee waarschuwingen. Loopt het daarna nog fout, dan wordt het dossier doorgegeven voor GAS-boete en opruimkosten. Deze fase met mogelijke boetes start op begin maart.

Het is niet zozeer de bedoeling om veel boetes te geven. Wel om hardleerse vervuilers die week na week zich niets van de regels aantrekken toch tot verbeterd gedrag te kunnen dwingen. Helaas moeten we vaststellen dat bij sommigen alleen maar de boetes helpen. Wie niet horen wil, moet dan maar voelen!

Waaivuil

Nieuws van Interza en Incovo

Stapelmuur keermuur dals

Afval verminderen in huis en tuin: schrijf je in voor onze tuinworkshops of een geleid bezoek aan Comité Jean Pain

Interza en Incovo - 12 February 2024

De dagen worden langer, de zon komt al eens piepen en we horen de vogeltjes weer fluiten. Onze groene vingers beginnen te kriebelen en ook onze tuin komt stilaan weer tot leven. Maar een tuin betekent ook tuin’afval’. In drie inspirerende workshops demonstreren we je hoe je je tuin’afval’ zinvol kan gebruiken. Daarnaast kan je een begeleid bezoek brengen aan de tuin van comité Jean Pain in Londerzeel, boordevol met kringlooptuinideeën.
Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt tot 15 deelnemers per sessie. Snel zijn is dus de boodschap!

IMG 20220910 151231 Wadi infiltratiegracht met waterplantenbewerkt2

Maak je tuin klimaatbestendig. Schrijf je snel in voor onze online infosessies!

Interza en Incovo - 06 February 2024

Incovo en Interza organiseren samen met 'De TuinCoach* drie gratis online infosessies. Met deze sessies willen we je op weg helpen om van jouw tuin een groenere, duurzamere en meer klimaatbewuste tuin te maken. Zo is je tuin ook klimaatrobuuster en beter bestand tegen extreem weer. De vorige sessies i.s.m. 'De TuinCoach' waren zeer succesvol. Schrijf je dus tijdig in!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.