Ga verder naar de inhoud

Deel 2 van de afvalkalender 2021 komt eraan!

Incovo - 08 March 2021

Hou je brievenbus extra goed in de gaten volgende week want de post brengt je nieuwe afvalkalender. In de kalender staat essentiële informatie over de nieuwe sorteerregels die gelden vanaf 1 april.

Alle plastic verpakkingen in de blauwe pmd-zak

Goed nieuws: vanaf 1 april 2021 mag je alle plastic verpakkingen mee in de blauwe pmd-zak sorteren. Na de laatste pmd-ophaling van maart kan je dus thuis de gewijzigde sorteerregels beginnen toepassen.

Yoghurtpotjes en botervlootjes, schuimschaaltjes van charcuterie en zuivel, plastic wikkels en zakjes, plastic bloempotjes en bekers, plastic doosjes, verpakkingsfolies, zelfs chipszakjes…: het mag voortaan allemaal in de blauwe pmd-zak.
Let wel op: gooi alle verpakkingen los in de PMD-zak, niet in elkaar gestapeld. De verpakkingen worden machinaal gesorteerd. Gestapelde verpakkingen worden niet herkend en gaan verloren voor recyclage.
De grootste uitzondering zijn de verpakkingen van gevaarlijke producten zoals ontstopper of bestrijdingsmiddelen. Die horen bij het gevaarlijk afval (KGA) en kan je gratis naar het recyclagepark brengen. Plastic spullen die geen verpakking zijn (zoals speelgoed bijv), breng je ook nog steeds naar het recyclagepark.

Minder afvalkosten per gezin

De hoeveelheid afval in de restafvalzak zal door deze nieuwe sorteerregels bij veel inwoners met bijna de helft dalen. Het resterend afval zal door het wegvallen van de lichte plastics wel zwaarder worden. De hoeveelheid PMD zal daarentegen toenemen.
Daarom voeren we samen met de nieuwe sorteerregels grotere afvalzakken in voor PMD (75 liter) en kleinere zakken voor het restafval (45 liter en 22,5 liter). De prijs van de zakken blijft ongewijzigd.

Incovo berekende dat met de invoering van de nieuwe sorteerregels en restafvalzakken, de afvalfactuur voor het gemiddeld gezin minstens gelijk zal blijven, en waarschijnlijk zelfs licht zal dalen. Het eindresultaat zal niet bij elk gezin hetzelfde zijn, veel hangt af van sorteergedrag en de hoeveelheid aangekochte verpakkingen. We zullen dit zelf ook het komende jaar opvolgen.


Wat met de afvalzakken?

Vanaf eind maart kan je nieuwe afvalzakken kopen, zowel voor pmd als voor restafval. De nieuwe afvalzakken zijn gemaakt van gerecycleerde plastics, en zijn dikker en steviger.

De bestaande pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. Ook in oude pmd-zakken mag je na 1 april volgens de nieuwe regels sorteren.
De bestaande, bruine restafvalzakken kan je gebruiken tot 31 augustus 2021. Wie dan nog restjes restafvalzakken heeft, zal deze bij Incovo kunnen inleveren voor terugbetaling.
De beste optie is om de restafvalzakken zo veel als mogelijk te gebruiken. Het inleveren, tellen, controleren en terugbetalen van de zakken is een omslachtig proces. Hiervoor zal dus een beperkte dossierkost gevraagd worden.
Sinds de voorbije zomer raden we al aan om niet meer dan één rol tegelijk te kopen.

Incovo zal in elk geval extra aandachtig zijn op valse afvalzakken die binnengebracht zouden worden. Wie valse zakken binnenbrengt die niet bij erkende verkooppunten werden aangekocht, kan hiervan aangifte bij de politie verwachten.

Zak NL achtergrond ster

Nieuws van Interza en Incovo

Stapelmuur keermuur dals

Afval verminderen in huis en tuin: schrijf je in voor onze tuinworkshops of een geleid bezoek aan Comité Jean Pain

Interza en Incovo - 12 February 2024

De dagen worden langer, de zon komt al eens piepen en we horen de vogeltjes weer fluiten. Onze groene vingers beginnen te kriebelen en ook onze tuin komt stilaan weer tot leven. Maar een tuin betekent ook tuin’afval’. In drie inspirerende workshops demonstreren we je hoe je je tuin’afval’ zinvol kan gebruiken. Daarnaast kan je een begeleid bezoek brengen aan de tuin van comité Jean Pain in Londerzeel, boordevol met kringlooptuinideeën.
Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt tot 15 deelnemers per sessie. Snel zijn is dus de boodschap!

IMG 20220910 151231 Wadi infiltratiegracht met waterplantenbewerkt2

Maak je tuin klimaatbestendig. Schrijf je snel in voor onze online infosessies!

Interza en Incovo - 06 February 2024

Incovo en Interza organiseren samen met 'De TuinCoach* drie gratis online infosessies. Met deze sessies willen we je op weg helpen om van jouw tuin een groenere, duurzamere en meer klimaatbewuste tuin te maken. Zo is je tuin ook klimaatrobuuster en beter bestand tegen extreem weer. De vorige sessies i.s.m. 'De TuinCoach' waren zeer succesvol. Schrijf je dus tijdig in!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief lees je alles wat je moet weten over Interza en Incovo en blijf je op de hoogte van speciale acties, uitzonderlijke ophalingen of sluitingsdagen van onze recyclageparken.